BERGMANLÖRDAG PÅ BION


Lördag 14 Juli skulle Ingemar Bergman fyllt 100 år

Ingemar Bergman skulle ha fyllt 100 år den 14 Juli och det vill vi på Gylleboverket Folkets Bio såklart fira!

14 Juli mellan kl. 16-21 blir det därför BergmanLördag hos oss.

Vi visar en överrasknings-kortfilm, långfilmen ”Det sjunde inseglet” och den nya dokumentären – ”Bergman, Ett år, ett liv” från 2018 av Jane Magnusson.

Mellan filmerna kommer caféet att ha vedugnsbakade pizzor och nygräddade bullar.

Kom och gå som ni vill. Priset för biljetter kommer vara 120 kr för alla tre filmerna (eller 100 kr /film).

Kl. 16.00 överrasknings-kortfilm

Kl. 17.00 Det sjunde inseglet

Kl. 19.00 Bergman, ett år, ett liv

Varmt välkomna på Bergmanlördag hos oss!

Kort om långfilmerna:

Det sjunde inseglet

Bergmans färgstarka mästerverk.

Av alla filmer som Bergman gjorde var denna en av hans egna favoriter. Bergmans kanske allra mest välkända film håller fortfarande lika bra efter över 50 år sedan premiären. En religiöst och gotiskt färgad historia om gott och ont som är lika vacker som svidande aktuell när liv och död möts på ett svartvitt schackbräde.

Scenen där Max von Sydows riddare Antonius spelar schack med döden har blivit så parodierad med åren att det är lätt att glömma vilken fantastisk scen det egentligen är. Vi människor har varit fascinerade av döden sedan urminnes tider, antagligen för att ingen någonsin kan berätta vad som händer efteråt, och Bergman utnyttjade detta till fullo när han 1957 gav världen ett av sina mästerverk.

Bergman-Ett år ett liv ”

Den nya dokumentären om Bergman från 2018 av Jane Magnusson.

Allt du skulle vilja veta om Ingmar Bergman, men varit för skraj att fråga om.

Jane Magnussons dokumentär sätter fokus på Sveriges genom tiderna störste filmskapare, med avstamp i det extra händelserika året 1957 då han bland annat släpper ”det sjunde inseglet”.

Dokumentären försöker ruska om piedestalen som Ingmar Bergman sitter på, samtidigt som den bekräftar att den svenske demonregissören har sin givna plats högt där uppe på den. Det är inte alltid ett smickrande porträtt men likväl skildras Bergmans liv med respekt, vördnad och fascination för mannen och hans otroliga karriär.

Men var ska man börja, när man vill berätta om ett 89-årigt liv och en karriär som sträcker sig över sju årtionden? Jane Magnusson låter filmen ta avstamp i år 1957, Bergmans troligen mest produktiva år. Han släpper ”Det sjunde inseglet”. Han inspireras till att skriva ”Smultronstället”, som både filmas och får premiär under samma år.
Det var också året då Bergman bestämde sig för att vara fullkomligt ärlig. Filmerna blev hans självbiografier och hans terapisessioner. För han saknar inte problem: magsmärtor, dödsångest, svartsjuka och rädslan för att inte vara tillräckligt bra. 

Till detta kommer också en överraskningskortfilm att visas.

Förköpsbiljetter köps via vår hemsida. Biljetter kan även köpas på plats i mån av plats. Biljettkassan öppnar då 15.30.

Vi vill också passa på att återigen skicka ut och tipsa om vårt Juni & Juli-program med massor av nya spännande filmer.

Varmt välkomna!

varmt välkomna!